Search This Blog

Wednesday, August 8, 2012

Pulut dengan Kuah Serawa ~Heaven on Earth definitely!~

this is really 
Heaven on Earth
kalau ikut2kan mmg kalah
cendol ke ais kacang ka
tutifruti ka beskinrobin ka
nak2 kalau keluar dari peti sejuk
vavavavvavva....guava! (my mabeles expression to the littlest!) he loves this to bit!

anyway kalau nak buat
bahan2 mesti ada
mestila durian dgn santan
gula merah
gula pasir
pulut (kalau boleh pulut susu sedap sikit)

nak masak pulut
takyah pakai santan
sebabnya
kalau bersantan cepat basi n 
double cholestrol cos kuah serawa nanti santan gak

amik setengah kg pulut susu
rendam dalam air kapur
biarla dalam sejam ke pastu toskan
masukkan pulut dalam periuk
buh air + secubit garam + 2 sudu minyak masak
paras air tu dalam setengah CM dari aras pulut
tanak api sederhana, kacau2 supaya tak berkerak kat bahagian bawah
dah hampir kering air tu
amik kertas suratkhabar tutup atas periuk baru buh penutup periuk
kecikkan api
tunggu 5-8 minit bukak penutup
kalau tak berapa nak masak tutup semula
kalau dah masak, gaul pulut tu supaya tak kerak tang bawah matikan api
tadaa....!!

tuk kuah serawa dah bagi resepi kan dulu.....hehehhe....

kalau taknak pulut tu basi cepat
buh dalam bekas tipuware simpan dalam fridge 3-4 hari pun tahan.....:)
oh, ini menjadi kegilaan other half n the littlest!