Search This Blog

Tuesday, August 7, 2012

Sambal Telur Hancur (Sambal Scrambled Eggs)


ni adalah antara lauk EKSOTIK
or jarang dapat when we were young dulu2
tapi memang our feveret
leh berebut2 nak makan sambal ni kalau mak masak
jarang dapat sebab mak tak suka masak telur selalu2 kot
tak baik utk kesihatan gaknya hihih
but I love to bit
pastu antara bahan yg perlu ada kat umah nowadays ni mesti telur!

kalau nak buat sambal ni bahan-bahannya
telur 5-6 biji
cili boh 4-5 sudu
bawang kecik 3-4 ulas
bawang putih 3-4 ulas
bawang besar sebijik (halve kan)
ikan bilis setengah genggam
asam jawa
santan pekat - setengah cawan
garam gula (2-3 sudu) serbuk perasa

blendkan cili boh, setengah bawang besar, bawang putih dan bawan gkecil + ikan bilis
mayangkan bawang besar yg setengah lagi tu
tumis bawang hiris dalam minyak panas 3/4 cawan
dah naik bau
masukkan bahan blend
tumis dengan api sederhana sampai garing
buh garam gula dan serbuk perasa (jika suka)
pecahkan telur sebijik demi sebiji dalam kuali tadi
kecilkan api
tutupkan kejap sampai telur hampir keras
balikkan telur bila dah hampir keras
make sure bawah tak hangus / hangit
masukkan air asam jawa kacau sebati
masukkan santan pekat
kacau sebati

biar sambal mereneh sampai pekat sikit
leh hidangkan
owh this is my fev not other half's or even the kids
so, i makan sorang...tak kira iftar ke sahur ke....nyums!