Search This Blog

Friday, May 20, 2011

Sambal Jering Cambah



Korang tau jering cambah??? i bet not many knows kan.. i ni gelak je lebih I pun tau jering cambah bila kawen dgn org Minang... tp thebest is bukan my other half yg introduce this, my MIL yg bgtau... ini banyak belajar dari MIL kalau kat dapur ni, tapi early training dari Omah la.. teringat kata2 TokCit (my beloved father..) "kau tu tinggal dgn mak bapak 12 tahun je yg penuh, lain2 tahun kau mana tinggal kat umah..." sedih pun ada bila TokCit cakap camtu sebab mmg betul pun I stayed for full 12 years dgn diorang, meaning the first 12 years of my life je.... pastu dok asrama, pegi sambung belajo la..lepas belajor, koje pun kat Lembah Klang areas... dapat koje kat JB pun stayed in JB, bukan Kota Tinggi... tapi above all, all the time staying with TokCit and Omah is the best I have had especially my childhood memories tu... owh, sini bukan tempat nak luahkan kegirangan zaman kekanak ye...hahhahahah

Anyway.. bila dah kawen, rajin le menanya MIL tu cemana buat jering cambah ni..sebabnya kita2 ni bukannya suka pun makan jering, bau tak hengattt kan! Tapi bile first time tried my MIL sambal jering cambah ni, mak oiii...best giler...macam makan sambal kentang gitu...tapi kentang stail minang la kan bukan mat salih.. hihih.. rupanya nak buat jering tu lembut kena ada cara... sama kind of jering dgn jerign utk menggulai tu..maksudnya jering tua la.. pastu rendam for whole night, next morning, toskan rendam lagi.. for 2-3 days la kena buat gitu, evryday kena air rendaman baru, jangan bior je, kalau tak umah bau tak hengat...lalat berkeliaran nanti ingat umah kita bau tong sampah! hahah.. ok, after jering tu dah agak2 lembut, or terbelah, leave the jering dalam tapis...sampai bercambah...3-4 hari gak laa..... kalau nak best, cambahkan dalam pasir samapi tumbuh anak cambah tu.. tapi kalau nak buat dalam pasir tu bukan tak nak, sebab lagi senang takyah nak tukar2 air, just one thing, takut di*tuuttt*kan dek kucing2 berkeliaran sebab depa ingat tu TANDAS depa.....hihihihihi

dah bercambah tu, dah boleh la belah jering tu 4.. gorengkan... gorang segenggam ikan bilis.. set both aside... tumbukkan 2-3 biji bawang merah and 3-4 biji cili merah (bukan cili kering) boleh blend or tumbuk..buh garam secubit...pastu tumiskan dgn 3-4 sudu minyak...dan naik bau masukkan jering and ikan bilis tadi, gaul rata dalam kuali..READY TO SERVE!!

nak best makan dgn any gulai lemak...dapat plak gulai lemak ikan kering + nenas muda...pegh...maveles!!!