ni adalah lempeng mat salih my feveret kalau pi jenjalan dgn famili for bekfast in house... best makan dgn butter & maple syrup.. OMG!
mmg dah lama teringin nak buat pancake ni.. pancake ni ala2 waffle gak lembut nya...cari2 resepi online gak years back.. tapi cam ishh.. tak berapa nak jadik gak.. so lastly i bega sendiri je resepinya..alhamdulillah menjadii....... enidewei, resepinya:
2 1/2 cawan tepung gandum
1/2 - 3/4 cawan susu tepung
telur sebiji, garam setengah sudu, gula 2 sudu besar, yis mauripan setengah bungkus, air suam secawan. Ok, mula2 setengah cawan ari suam tu buh yis...put it aside. Setengah cawan air suam tu lagi masukkan telur garam n gula kacau sikit.. tepung dgn susu tepung tu gaul dalam mangkuk... masukkan air suam bertelur tu... gaul sebati... masukkan air suam beryis pulak.. gaul sebati lagi... masukkan lagi air biasa...agak2 la kelikatan / kepekatan cam kit abuat lempeng tu.. cair sikit dari adunan buat cekodok ye... rahsia nak kekalkan kelembutan pancake tu, dah siap adun, buh ais dari freezer tu dalam 5 - 6 ketul... biarkan ais tu cair dalam adunan and kacau lagi bagi sebati sebelum goreng pancake atas non-stick pan....
yang best nya, adunan ni boleh buh dalam taperwer, pastu simpan dalam fridge boleh goreng bila2... utk resepi atas tu i buat 3 kali goreng.. since last Saturday lagi... kat umah takder maple syrup, so ganti dgn honey je.. tu pun dah mabeles.. sepatah kata kakak:
"Thank you.......thank you....Chef Farah!"