Search This Blog

Wednesday, August 8, 2012

Ayam Panggang Black Pepper Madu

Ayam ni rasanya agak manis2
dan agak pedas panas sebab black pepper kan
kalau nak lagi sedap, rasanya kena potog 4 je ayam ni
ni sebab inchik other half
sudah pegi beli n mintak potong siap2
so guna je la ayam potong kecik ni

agak senang n ringkas buat ayam panggang ni 
janji panggang guna pemanggang ajaib tu
balik dari keja sampai uamh dalam 530
dah suh alia siap2 kuarkan ayam before she off to skul
sampai2 je
cuci ayam bersih2
perap kejap dengan garam setengah sudu kecik n kunyit serbuk sesudu kecik
jangan lupa lada sulah sikit

amik bawang putih 4-5 ulas
halia 2 inci
tumbuk hancur
lumur kat ayam tadi
amik sesudu besar peppercorn (biji lada hitam tu) tumbuk kasar dalam lesung
lumur kat ayam
lastly amik madu 3 sudu besar
lumur gak kat ayam tu
amik butter
dalam 20gram
potong dadu ratakan kat ayam
biar perap lagi lama lagi baik rasa sebati

but what i did was, masak barang2 lain dulu
dah siap masak baru panggang ayam ni
dalam 15 minutes dah siap panggang sebab pemanggang tu mudah guna

done, siap untuk iftar!
oh, kanak2 yg berposa tu la yang tuju ayam panggang dulu kan!