Search This Blog

Thursday, July 26, 2012

Roti Jala + Kari Ayam

first of all, sila abaikan penjalaanyang kurang baik
reason being
takder acuan menjala...hehehhe
balik keja nak singgah kedai 2hengget kononnya
tapi memikirkan jem yang hamat sangat sebab bazar ramadhan nearby kedai ni
maka, buat la pakai apa yang boleh
tapi tell u what
kelembutan roti jala ni mmg terserlah setiap kunyahan hehehheh
btw, ini pes taim ye saya menjala from A-Z
penah TOLONG mak je menjala dulu (25 tahun yang lalu la rasanya)

anyway
bahan-bahan roti jala ni
tak buh santan
ada org kata pakai air biasa je
good idea gak tu sebab kari ayam semalam dah bersantan
roti jala bersantan karang
double dose of kolestrol pulak

i put a twist in the batter
tepung gandum dalam 2 cawan
telur sebiji (pecah je dalam tepung)
garam secubit (buh sekali dalam tepung
serbuk kunyit sesudu kecik (pun buh dalam tepung)
gaul sebati
amik air kapur dalam secawan buh dalam adunan tadi
kacau hingga sebati
tambah lagi air biasa secawan
gaul bagi rata
kalau masih ada ketul2 takpe
amik tapis santan tapiskan je

kendian baru jalakan...
(don't ask me what I use memandangkan tader acu jala ni..malu nak gitau ebab mesti kena gelak hahahahhah)

well said, mmg nyaman je iftar ngadap ni 3 ketul baru gi solat...
lepas solat gipulak klinik my toddler tak sihat
balik klinik gi fetch other half kat hotel lak

aduh mendidih perut lum makan nasik!