gambar kredit gugel
hishh... 1st entri tuk bulan posa ni....
kalau ikutkan
cam tak berasap ye dapurku time bulan Ramadhan ni
erk... mimpi la
kami 4 beranak berpuasa
hence, kena sedia iftar & sahur
Alhamdulillah
hari ke-5 puasa ni
masih lagi berjaya bingkas bangun untuk menyediakan santapan ala kadar tuk kami
semalam pikir punya pikir nak masak apa
tiba2 kat eF-Bi
ada kawan masa kekanak hantar message kat 'dinding' ku
tanya cemana my mom masak kari
sedap sungguh! erk!
Ko By kan, Mak Mah nyer resepi tanya kat I pulak
hahah..in the end, di umahku jua ku karikan ayam
hamik ko..
anydewei, nak masak ni cara Mak Mah (dengan tips dari Assisten Mak Mah, Ucu Ajah)
tumis bawang putih 2 ulas (hiris nipis) sampai garing dan naik bau
masukkan rempah tumis 4 beradik (kayumanis, bunga lawang, cardamon (gugel bahasa melayu - lufer!, cengkih sikit)
baru masukkan bawang merah (kalau kecik 5 - 6ulas, bawang putih 3 ulas, halia seinci setengah, cili boh 2 sudu besar)
dah sebati naik bau, masukkan pulak rempah kari (rempah kari ni amik dalam 2-3 sudu besar pastu kacau dengan air panas dulu...gaul sebati baru masuk dalam bahan tumisan tadi)
gaul sebati sampai naik minyak sikit
pastu masukkan ayam setengah ekor + kentang 2 buku
buh santan cair dulu (i pakai santan kotak, so masuk air sikit dalam secawan)
pastu masukkan santan pekat (or setengah kotak santan)
gaul sebati
masukkan dalam setengah cawan air asam jawa...
masuk garam + serbuk perasa (kalau suka)
renehkan sampai masak.... nyums!
terus ada keinginan nak buat roti jala pulak malam ni...
disebabkan dah lama bebno tak masak kari ayam ni, laku sungguh time berbuka...
dan masih ada berbaki yang dipanaskan untuk sahur.. yeay...!