tah ye tah tidak namanya.. ku reka sahaja..
it is actually tepung pulut gentel2...pastu rebus...sampai anik dalam air rebusan tu..pastu masakan sekali lagi dalam santan dgn gula merah...buh daun pandan..
bila dah dewasa ni...masakan EMAK selalunya mula laa nak modify kan.. tul tak..? so, i did..this time tepung pulut tu amik daam setengah kg.. buh air garam..uli...cara uli tu..sampai tepung tak melekat kat tangan...bahagi 2 doh tu..satu warnakan hijau, satu lagi warnakan merah... gentel kecik2...mula2 bulat cam ball pastu penyekkan sikit.. jadik laa leper sikit kan.. dah siap gentel..rebus dalam air mendidih... agak2 laa dalam 10 minuts tu...tepung dah masak.....nak tau masak ke idak...tepung tu berenang2 kat bahagian atas air rebusan tu...toskan
pastu masukkan dalam periuk yg lain, buh tepung warna warni tu...buh santan sebiji kelapa...masukkan 3-4 senduk gula..ikut selera...daun pandan 2 helai...masakkan sampai mendidih...
hidangkan sejuk..keluar dari peti sejuk LLAAGIII BEST!