Search This Blog

Thursday, September 10, 2009

Sup Kepala Ikan Merah


Two nights ago, masa tgh kukus ikan siakap, other half called... dia kata ada 2 ketul kepala ikan merah dia nak bawak balik dari hotel..(fresh okay, not READILY COOKED!) nicely asking me to masak sup... ishhhkkk... banyakplak demand org tua ni.. so i nicely la declined kata dah masak siakap... malam esok je la... since dah ever promised him nak masak sup, so last night iftar, pulun laa masak sup ni.. satu lagi demand other half ni nak suh masak dua2 ketul... masalahnya bukan ketulan kecik (dah tentu ikan dari 5* hotel.. mana ada saiz kecik...) tu seketul jek i masak tu penuh seperiuk! dia bukan ada pun time i masak kan.. so seketul jek laa i masak.. beli rempah sup ikan adabi sebungkus... kentang 3 biji, bawang putih 4 ulas, bawang besar selabu, halia 1 1/5 inci.. kentangkupas dan potong 2, bawang2 dan halia tumbuk halus... amik serai sebatang titikkan... pastu daun bawang dgn daun saderi (daun sup jangan beli daun ketumbar plak..rupa hampir sama tu)..tumiskan rempah sup adabi (ada sup bunjut nya jangan masukkan dulu..) dah naik bau, masukkan bahan ditumbuk tu..(i dah buh siap2 garam masa menumbuk tu..agak2 setengah sudu kecik..ikut citarasa) pastu bubuh seliter - seliter setengah air... masukkan kentang dgn serai dengan sup bunjut... didihkan api sederhana besar.. agak2 dalam 5 minit tu or dah dekat2 nak didih tu, masukkan plak kepala ikan merah yang dah siap dibasuh dengan asam garam tu......bubuh sikit lada sulah... bagi kaw rasa dia..... tunggu sampai masak.... pastu bubuh daun sup dgn daun bawang yang diracik halus...
mmg betul pun, kawan tu balik nak makan 1/2 kepala ikan tu dia balun sorang.... ada laa tinggal sikit for bersahur nanti.. sambil makan sup, demand plak satu ketul lagi masak malam ni.. asam pedas ke, kari ke....... banyak betul ce'eh org tua ni..... ishhhhhhhh....