Search This Blog
Tuesday, December 29, 2009
Home-made Pandan Kaya
dah lama tul takbagi resipi..la ni dalam pantang baru 31 hari... tapi tangan ni dah menggatal nak buat apa yang sedap... ada roti gardenia sebantal.. tapi malam sungguh nakmenapak kedai depan tu sebab kurang percaya kat kanak2 kindergarten menjaga baby umur sebulan ni.. so, decided nak buat kaya sendiri... ada belen kelapa parut masak kari 2 days ago.... kuar pagar jap amik daun pandan 3 helai.... blend daun pandan dgn kelapa parut dan air segelas.... perahkan masuk dalam periuk... pastu masukkan 3 butir telur dalam santan pandan ni.... whisk kan campuran ni.... letak atas api..sentiasa whisk so that tak bergumpal or santan tak naik tahi nya... masukkan gula pasir agak2 2 1/2 cawan... whisk lagi... jangan lupa bubuh esen vanila so that tak hanyir... agak2 dah sebati (dalam 10 minutes lebih kurang...) slow kan api.... amik dalam sesudu besar tepung kastard campur dengan setengah cawan air... kacau rata masukkan dalam adunan kaya tu... ehisk lagi sampai pekat... nyum..nyummmm.... dah siap tada.......! nanti upload gambar.. baby dah nangis tu....!