nak buat soto, kena tau apa kandungan soto tu... tell u apa yang perlu, nasik impit (kat pasar raya berlambak2 pilihan yang segera kan..), suhun goreng, stripped fried(or steam) chicken, kacang goreng, of course SUP AYAM, taugeh, tahu goreng, daun sup+daun bawang, bawang goreng, SAMBALKICAP kawww..., and bergedil daging.. (ishh... lapo laa plak ni....) cara nak buat, dah rebus ayam (or steam) 3/4 cooked, airnya leh buat sup..tambah jek rempah sup (nak pekat pakai rempah KURMA) and amik chicken cube bagi perasa... campak2 jek kata my mom..ayam yang 3/4 cooked tu goreng jap... dah sejuk stripped...pakai garfu senang...sekali carik dapat 3-4 strips... tulang leh masuk dalam sup semula.. kaw! at the same time tahu goreng, potong cube bila dah sejuk, taugeh lak lecurkan dalam air panas tos, tu dah siap leh hidang, daun sup + daun bawang racik halus2 masukkan dalam sup sikit hidang atas meja balance nya, kacang goreng jangan sampai hangus, suhun goreng angkat tos dan cerai2 kan suhun tu... sumer leh hidang dah, bawang goreng beli siap jek leh hidang terus....
buat sambal kicap cemana plak? amik 4-5 ulas garlic, 15 batang cili api..(berapi jangan sampai bomba datnag ye! hihi...) tumbukkan kat lesung sampai lumat, bubuh sikit garam jek.. tuang kicap dalam lesung sebatikan, gula sesudu teh cukup la... perah asam limau sebiji dua... KAW!
bergedil? rebus kentang yang dah dibasuh bersih dgn kulit2 nya sampai empuk.. dah empuk tanggal kulit lenyek.. bubuh bawang yang dah cubed, sikit garam, daging hancur (rebus dulu..tos baru campo tau), black pepper, bawang goreng, daun bawang sikit... gaul sebati, buat bentuk bergedil, goreng minyak penuh dgn telur....
siap, leh hidang... makan le apa lagi... i pun nak pi lunch dah ni.. lapo!