Tahu tak Ramadhan Best Ever Meal bukan la kat hotel2 bertaraf 5 -6 bintang dan sebagainya... tapi kat masjid2 surau2 di kawasan sekeliling kita sebabnya, buffet spread yang memang mengancam dan paling best adalah FOC! Ri'donkey'lous betul the price per pax charged kat hotel motel restoran mewah tu.... (kata2 orang kudukut kot)
But, to me it is rather close to the Maker for FOC than paying the donkey amount to greedy operators... kan
Tapi kan, masih lagi tidak berkesempatan berbuka di masjid atasa kekangan masa dan family attention.. nakbuat cemana..mama kena jugak memasak....
Ok, semalam setelah 12 tahun dok dgn mentua first time masak URAP DAUN PEGAGA + SELOM... ni feveret mak Johor... kalau ada asam pedas, mesti dia buat urap... best
Last month nakmasuk ramadhan beli la majalah saji... ada pulak gambar urap tu.. hah terus terliur!!! harus ku buat kan.... makanya sebelum balik kerja dah list kan apa nak masak:
But, to me it is rather close to the Maker for FOC than paying the donkey amount to greedy operators... kan
Tapi kan, masih lagi tidak berkesempatan berbuka di masjid atasa kekangan masa dan family attention.. nakbuat cemana..mama kena jugak memasak....
Ok, semalam setelah 12 tahun dok dgn mentua first time masak URAP DAUN PEGAGA + SELOM... ni feveret mak Johor... kalau ada asam pedas, mesti dia buat urap... best
Last month nakmasuk ramadhan beli la majalah saji... ada pulak gambar urap tu.. hah terus terliur!!! harus ku buat kan.... makanya sebelum balik kerja dah list kan apa nak masak:
- Cencaru bakar daun pisang
- Kuah asam
- ayam gulai
- urap pegaga+selom
- puding roti
Kesemua di atas menjadi kecuali PUDING ROTI sebab mama super letih lepas memasak... the night before tak boleh tido lepas si emir bangun at 2.30am...
Mak mentua kata, wah ni la paling best Wan makan.... terbaik!
Kembang tuuttt tau...!
eh resepi nya pulok:
Urap Daun Pegaga+Selom:
ikan bilis sejemput, cili api 7-8 biji, cili merah sebiji, bawang merah 2 biji, kelapa parut setengah biji, daun pegaga 2-ikat (seikat tu dalam segenggam - singgit seikat kat pasar pagi) daun selom secekak....
tumbuk ikan bilis, cili api, cili merah dan bawang... tumiskan dengan 2-3 sudu minyak.. dan garing masukkan kelapa parut (guna setengah , i.e. suku biji) pun cukup actually... dah naik bau, masukkan daun pegaga dgn daun selom yang dah di potong-potong (size dalam 2cm setiap kali potong)... gaul rata dalam kuali sampai daun pegaga n selom layu sedikit.... op.. masa menumis tadi buh garam sikit ye...
hmmmmmm....mmg best takde sayur lain pon takpeeee
mahap tader gambar.. udah licin makan buka dan sahur...:P