Search This Blog

Friday, July 6, 2012

Pulut Panggang Jauh Ke Tengah..(eh, eh...)



Benonya senang sangat bila ada Pemanggang Ajaib ni.. macam2 boleh buat... malam tadi..lepas panggang ikan pari.. tiba2 ada daun pisang lebih.. teringat ada serunding daging yang dah setahun lebih dalam peti sejuk tu... aritu pi tesco beli sekilo pulut susu... hmm... kalu nak pekena pulut panggang apa salahnya...

Pulun merendam pulut... by the time balik dari amik other half, terus toskan pulut n tanak.. ada orang tak pandai tanak pulut, ada yang tak cukup tanak (jelatah) ada yang berkerak..banyak kerak dari pulut... hmm... insyaAllah selama i tanak pulut, memuaskan...tak pernah hangus.. psstt..even MIL pun mengaku dia tak pandai tanak pulut.. actually caranya senang je, lepas rendam pulut (for me sejam ke 2 jam pun okey dah) tos, pastu mauk dalam periuk... buh air..masak pulut ni air tak perlu banyak nanti lembik... cukup sekadar atas paras pulut tu je... dalam setengah sentimeter dari paras pulut... pastu buh garam bagi lemak, dgn minyak masak 2-3 sudu... tanak api sederhana besar...rajin2 kacau supaya kat belah bawah tu tak lebih panas n kerak... bila dah agak2 kering...kecilkan api...tutup rapat i alaskan dengan suratkabar lama before put on the actual lid... agak2 10 minutes...buka penutup...kacau... kalau agak2 jelatah, tutup lagi lid tu another 5 minutes...insyaAllah masak la tu... bila nampak macam jelatah, jangan bubuh AIR lagi..nanti lembik tak sedap...

back to pulut panggang, bila pulut dah tanak, bungkus dalamdaun pisang pastu panggang....cam gambar atas...yang bawah tu bila dah ready to eat...

tadaaa....psstt...my kids sumer pulut lover rupanya..cam mama...

yang agak hangen, inchik other half nampak pulut, terus tanya kuah serawa semalam dah takder ke...? aduyaiii...kuah serawa dah selamat sampai ke Kajang sayang oi.....

next round kena buat kuah serawa dgn pulut pulak....soon!