Actually tak ingat dah penah post ke idak (malas nak menge'check' all posts benonya...) tapi atas permintaan seorang rakan yang demanding ni...(:P) beri gak laaaaaa resepi sup ekor ni... actually, sup ni mmg kegemaran other half... kalau dia dapat sup ekor ni, sure dia balun sampai habis.. selalu pi tesco mesti beli almost sekilo gak la or at least half kg of ekor ni... kalau nak bua tsup ekor, first skali bersihkan ekor tu.... cam biasa la kan.. pastu masukkan ekor dalam periuk, air penuh... panaskan atas api sederhana.... ekor ni lebih sedap kalau lembut dan tak liat... ada org bagi petua nak bagi cepat lembut, bubuh sikit agak2 2-3 akar daun pandan wangi tu dalam rebusan ekor ni.. masak sekali.. else, kalau tak jumpa akar pandan ni.. rebus api sederhana sampai hampir kering, masukkan lagi air didihkan api sederhana lagi.. selalunya I will take 2-3 hours sampai laa ekor tu lembut.. pastu, ketukkan halia+bawang putih (takyah hancur lebur sangat.. ketuk2 kasar pun takper) kalau ekor setengah kg tu, buh la 2 ruas ibu jari halia +5 ulas bawang putih.... masukkan rempah sup (ikut suka jenis apa... aritu beli kat tesco rempah sup utk ekor...wangi..!) else, pakai rempah sup adabi biasa pun takper... buh laa dalam 2 sudu besar rempah sup ni.. sup nak bagi kaw, my mentor (sapa lagi mak la..) kata bubuh serbuk lada putih dalam sesudu besar tu.... perghhh...mmg kaw panas tak hengat! kalau nak buat utk anak2 tak yah buh banyak2 la.. tapi sup mmg kaw buh serbuk lada putih ni..bukan black pepper yek..jangan salah bubuh plak... masukkan garam (serbuk perasa kalau suka..i buh ajer..other half suke ke idak, dia tak tau pun i buh.. hihihih) ikut rasa ye... didihkan seklai lagi sampai sebati... agak2 10 minit kot, api sederhana... dahtu, perlahankan api... kat dapur yang lain, panaskan kuali, buh 3 sudu besa rminyak masak.... tumiskan kulit kayu manis (2 cukup la), buah pelaga, bungan lawang & bunga cengkih..... dah cukup panas, tuangkan ke dalam sup tadi.. ni namanya org tua2 panggil TUMIS DARAT....mmg lain baunya! potongkan sikti daun bawand dgn daun sup....masukkan dalam sup... masukkan gak bawang goreng.... leh hidangkan panas.... ada org suka buat garnishing, hiriskan tomato, hiriskan bwang besar ketukkan cili padi.. ikut sukaa....... hihihi....
to Izan, selamat mencuba yek....! jap lagi akupost IKAN KEMBUNG TAUCU, kredit to u k!