Search This Blog

Thursday, August 12, 2010

Ikan Kembung Taucu

Sebelum bagi resepi ni... first of all, nak bagi kredit to my fren Pn. Syafizan yang bagi cara-cara nak masak taucu ni... (wahhh..... kaki dapur pun tak tau masak simple ni yek.. hahha) bukan tak tau, tapi dari kecik dok dgn my mentor (emak laa...) dia tak pernah pun masakkan lauk taucu ni..sampai laa bersuami.... everytime MIL masak, mmg berselera tgk... masalahnya selalu tak nampak dia masak cemana.. nak nampak apa, tau2 balik keja dah siap berhidang atas meja.. hihhihihi... kalau org dolu2 dah boleh dapat award ni MENANTU HANTU! since semalam first day posa kan... selera posa tu membuak2 nak makan lauk taucu..terus tanya kat my fren ni.. dia kata pun dia suka..... dalam YM je dia bagi tau... tapi dia kata dia pun tak sure... tanya kat adik ipar dia.. tapi gitu gini gitu gini i got the picture la nak buat cemana... so balik dari opis terus singgah kedai lum masuk umah lagi tu, beg laptop sumer sandang bawak gi kedai, takut tak sempat nak buka nanti... hahaha... beli taucu BILAL sepeket dgn cili hijau segar... balik umah terus prepare.. goreng dulu ikan kembung tu lepas cuci bersih.. sementara menunggu ikan tu garing, kupas bawang besar, bawang putih dn setengah inci halia... sumer racik2 or hiris2...... amik cili hijau 3 biji, belah panjang.. else, leh bubuh cili merah segar belah panjang gak..... dah toskan ikan tadi... tumiskan bawang+halia hiris tu kat kuali dgn 2 sudu minyak masak....tumis sampai naik bau, masukkan sepeket2 taucu BILAL tu......bubuh air... tak perlu air asam jawa yek... ni dah cukup rasa.. hihi.. masukkan air dalam setengah gelas.....masukkan ikan, campakkan cili hijau tu... renehkan kejap... buh gula sikit kalau suka.. tapi i buh serbuk perasa sikit.. tak yah garam yek.. taucu tu dah masin dah..... peh... buka posa makan taucu... mmg puas hati!!