Hi all.. apa menu berbuka semalam...? i got back from work around 6pm and other half called to fetch him bit later than the day before... hari sebelum tu dia balik pkl 645, semalam amik dia dalam pkl 7... ada lebih kurang 45 minit sebelum bergegas nak amik org tua tu.. (dosa tak panggil org tua..?hihihi...) dalam keta dah pikri2 nak masak apa... lepas sahur dah siap2 rebus perut lembu..hmm.. teringin nak makan gulai lemak cili padi.. tapi perut lembu ni kurengg la nak makan nya... hmm.. cam nak makan kerang plak.. aritu mak dah bagi tau kat kedai dia, keran gtu dia masak gulai lemak cili padi ni... laku sungguh...time2 berisi ni pantang org sebut mesti meleleh ayor liur kan.. terus je la sampai area umah singgahkedai beli kelapa parut beli cili padi.. nak maska gulai kerang dan gulai perut... tapi bila masuk umah tgk jam dah suntuk bebno.. so, terus je la rendam cuci bersih kerang dulu.. potong2 perut yang dah siap berebus tu...(tapi dapat rebus kejap jek.. timing lari.. sure other half bebel nanti..liat katanya) at the same time pulun tgk nasik dalam periuk.. saki baki tu tinggal hampir2 kerak... tapi sepinggan nasik dapat lagi la.. hmm... rugi nak buang,.. masak nasik lain, nanti leh buat nasi goreng kampung.. sambil maska sambil ngemas atas meja lauk saki baki yang tinggal tulang turubuk tu clean kan atas meja... kuih bakar kemboja mak bagi aritu ada lagi dalam peti sejuk, kuarkan, masuk dalam kukus...hidang dulu siap.. dah perah santan, tumbuk cili dalam 20 batang kunyit hidup seinci, dgn garam.. tumbuk sampai lumat... masukkan santan dalam perut dn kerang(last2 campur berdua dalam gulai..tak dan nak masak asing u...) yang dah bersih tu, agak2 la santn tu pekat aras2 isi tu je.. masukkan cili bertumbuk kunyit bergaram tadi.. ketukkan serai 2 batang (amik depan umah je..:)) pastu daun kunyit setengah helai nak bagi naik bau... masakkan api perlahan atas dapur tu... kacau2 masa masak tu takut naik minyak or tumpah atas dapur menambah keja nak mencuci bersih je nanti... masak dalam 15 minit...
ada 10 minit lagi sebelum time nak amik big boss ni.. ketukkan 4 ulas garlic, cili padi 10-15 biji ikan bilis segenggam anak... tumbuk dalam lesung, tumiskan dengan minyak 2 sudu... naik bau, masukkan nasi belen sahur... kacau sebati... masukkan sebiji telur... buh garam+ serbuk perasa... hidangkan(separuh masuk tupperware, buat bekal nak amik other half, takut azan maghrib dalam keta..)
siap berkemas, terus amik pak encik, sampai hotel ngam2 pkl 7.. terus zoom amik anak kat umah mak, kan betul...azan kat area Melawati...seb baik dah mmg prepare awal2 air suam, kurma n nasi goreng kampung... org peknen ni takleh kurang makan u... :P