riingg....! ish, naper plak le other half ni bg sms ni.. oh...diabalik lepas maghrib, suh amik anak2 dulu baru amik dia.. hmm.. kalau cam ni, kena buka umah MIL.. kalau buka umah MIL tak best la kalau bawak tangan kosong je.. (baik kan....untung mentua...hihii-naik lif tekan button sendiri...:P) anyway.. apa nak buat yek bawak gi umah mentua ni.. mentua i ni tak cerewet, apa masak dia makan.. nak belikat bazar ramadhan? mak aihhh... nak carik parking punyer la susah... pastu nak mmebeli tu berhimpit2..(ramai yg dah gaji kan....!) malas nya nak bersesak2 tuuu... on the way home, pikior2 nak masak apa yg senang hek.. aritu dah buat dah SAGU RENDANG (org minang panggil SAGU BENAI..ye ke..?) so, kena buat yg lain la plak hari ni.. dari dalam keta dah pikir yang senang2 jek.. senang dan sedap la kat tekak ni.. bkan tekak org lain benonya.. hihihi.. at last decide nak buat bubur sum-sum.. eh, bukan SUM-SUM tulang tu... ni kenkadang org panggil lompat tikam.. tapi lompat tikam tu banyak lagi isinya ada pulut la ada sagu la... kalau bubur sumsum ni senang je.. just kacau tepung beras dengan santan and bubuh ari gula..nyummmm!! benonya, tak dan selalu dah sampai umah 5.30 - 5.45.. kalau other half nak balik before buka, kena amik dia 6.40 gerak dari umah.. it means ada sejam je nak masak for buka... ni dia balik lewat lepas maghrib, pegi umah MIL dalam 10 mins je..kuar pkl 7 dan lagi... so, kena manage beetul2 timing ni... nak masak lauk nak masak dessert la.. memacam tul kat paler otak ni...selera ramadhan laa katakan.. sampai je umah, parking keta, bawak laptop, henbeg terus pi kedai, beli tepung beras & kelapa parut sebijik... baru masuk umah.. prepare2 dulu apa2 patut.. panaskan sup ayam yesterday seb baik nasik dah tanak sebelum sahur banyak, panaskan nasik.. nak goreng sayur n paru je... paru dah rebus sahur tadi.. terus potong2 paru tu, garam kunyitkan, panaskan minyak dalam kuali..
at the same time, tepung beras tu masukkan dalam periuk besar..agak2 dalam 3/4 beg la habis semlam.. pastu kelapa tu perahkan santan... dapat la dalam seliter santan.. bancuh tepung dgn santan jangan sampai ketul2 lak ye... pastu buh pewarna hijau...malas nak blend daun pandan kat luar umah tu... buh garam setengah sudu kecik..nak tambah lemak... buh lagi 3/4 liter air biasa... tanakkan bancuhan ni atas api sederhana.... sentiasa kacau kan ye sebab nanti tekstur bubr ni tak menarik plak..berketul2..pastu berkerak kat pungkok periuk tu nanti... hihihi.... brp lama nak kacau ni.....ishh.. sampau mixture tu likat..and berbubble (didih sikit la cam lahar meletus.. hehe..) kacau2 lagi sampai sumer sebati.. semalam dalam 10 mins je kacau nye.. pastu alihkan periuk.. kacau kat tempat yang sejuk sikit, jauh dari api ye.. barulaa masukkan dalam bekas...tak amik gambar sebab buh dalam bekas tupperware memacam saiz..LOL.. nak bawak umah mentua senang..
pastu sediakan ari gula nya plak.... air setengah liter, gula 4 senduk... masak atas api perlahan... masukkan kulit kayu manis dalam 2 batang dgn bunga cengkih dalam 5 cloves tu... lari kuar jap, amik 2 helai daun pandan.. masukkan dalam agir gula tu.. masak sampai didih sikit2 tu... sejukkan..... ada org buat air gula merah... warna cantik, tapi rasa gula putih i lagi suka.. ikut individual preference gak la...
dah siap sumer..kemas2, pastu goreng sayur tiu miu (togeh hijau) kemas2... dah siap.. zoom.. bawak dessert tu pi umah MIL.. si bobot tu baru mandi... baru lepas makan bubur... time buka.. dia pun sibuk nak berbuka... bagi je laa bubur sum2 tu kat dia.. mak aiii... laju nyer telan baby ku ini....... tapi bagi baby yg tanpa gula tau.....
habis satu keja memasak.... hehehhe... MIL tu ada diabetic, tapi still suka my dessert... ada cheesecake other half bawak dari hotel the other day..1kg gak la... tak bawak gi umah MIL... bawak bubur sum-sum je la... (ke i yang nak hentam sumer cheesecake tu..ihiihiihi.....)