Search This Blog

Friday, April 17, 2009

Ayam Masak Merah

Tadi saja borak2 dgn old-long acquintance yang suka makan ayam.... he is asking for resepi ni... tak sempat nka tulis, bagi dalam YM jek dulu... tapi yang ni i bagi bebetul... kadang2 kita2 ni sering terconpius AYAM MASAK MERAH dgn AYAM MASAK SAMBAL or CILI... ayam masak merah my mom secret is, serai or lemongrass.... well, anyway, depending on brp ayam korang nak guna i bagi resepi untuk sekoh ayam saiz sederhana.... goreng ayam 3/4 cook dgn garam, serbuk kunyit dan halia...bagi hilang hanyir (yang ni kekanak tadika pun tau kan... hihi... taking words from that acquintance)... at the same time, prepare sambal merahnya.... ambik cili boh dalam 2 senduk nasi tu... bawang besar 2labu, garlic 5-6 ulas, halia seinci, serai 3 batang..... blend sumer ni sampai halus.. panaskan minyak, masukkan cengkih, kayu manis, buah pelaga dgn bunga lawang sikit.. tumiskan bahan yang di blend tadi... tumis api sederhana sampai garing... masukkan garam, gula (lebih sikit dalam 2-3 sudu makan) dan serbuk perasa jika suka.... masukkan ayam goreng tadi... gaul rata, masukkan santan pekat dalam secawan, bubuh air asam jawa (sikit je asam nya dalam sesudu, air suku cawan)....masukkan tomato puree kalau suka sesudu... didihkan sikit atau samapi sedikit pekat... nyam..nyam.... mesti meleleh ayor lior.... hihihii