Suka makan ikan pari...? Bakar ke masak asam pedas ke.. sumer best... tulang2 ikan pari ni pun leh ratah2...sebab lembut kan... say, kalau nak masak ikan pari.. cuci dulu bersih2 dgn garam sesudu... pastu bilas.. amik agak2 sengenggam (genggam baby ye) asam jawa.. pastu masukkan air paras2 ikan tadi... ramas2 kan asam jawa tu untuk rendam ikan... biarla ikan rendam kat air asam tu.. at the same time, amik cili boh (beli kat kedai singgit doposen tu) bawang besar satu setengah labu, garlic dalam 4-5 ulas, halia seinci, kunyit hidup setengah inci... blend together dalam blender bahan2 ni.. kalau nak lagi kaw, masukkan setengah sudu teh lada hitam(black pepper) dan 4-5 ekor ikan bilis... takyah belacan dah... blend sampai lumat..
tumiskan bahan2 diblend tu sampai garig..api slow2 jek...kalau api panas karang hangus plak... bubuh garam dan serbuk aji kaalu suka.. ikut selera.. masukkan ikan dan air asam biarkan menggelegak dalam 5-10 minit.....
lastly, masukkan daun kesum dalam 10 batang..... didihkan lagi....
hmm..lapar laa plak ni... nyam..nyam...