Search This Blog
Tuesday, February 17, 2009
Sambal Nasi Lemak
Nasi lemak ni akan terasa sedapnya bila SAMBALnya sedap... betul tak? Ye gak kenkadang bila pikior2 kan... biolaa masak nasi lemak tadi santan cair pun.... tapi kalau sambal nya tip top.. sure kalah Nasi Lemak Antarabangsa yang gelemer tu... hihihii..... so this time kita share laa sambal ikan bilis nasi lemak.... first skali kena pilih ikan bilis yang optimum, ikan bilis putih tu.. kalu boleh jangan beli yang dah siap kopek... keras bebeno nanti.... pastu bwang besar dalam 4 labu, 3 labu blend selabu hiris halus.... bawang putih cukup la dalam 5 ulas...cili boh secawan cukup la... nak pedas lebihla lagi... blend together cili boh, bawang besar 3 labu n bawang putih tadi...campo sikit 10 ekor ikan bilis... blend halus eh..... pastu panaskan kuali, bubuh secawan minyak masak... tumiskan ikan bilis sampai garing (ingat tau bukan hangus..) pastu masukkan bawang yang dihiris tadi... sampai naik bau....(wangi tau ni....) barulah masukkan bahan yang di blend tadi..... rahsia masak sambal kat sini la.... tumiskan sampai garing sambal ni... bio lama sikit... api sederhana... sentiasa kacaukan bahan ni... tapi extra careful sebab cili ni akan pop up keliling kuali mesti berminyak bercili..leh bersihkan lepas tu..... masa ni bubuh garam , pak aji and gula... gula sesudu setengah..lebih sikit pun takpa... sambal nasik lemak kena manis baru tip top..... bila dah naik minyak (it means oil dah naik ke atas dan pop-pop tu dah dekat 15 minit...) masukkan semangkuk air asam jawa.... janagn banyak sangat asam jawa sampai jadik asam pedas lak nanti... asam jawa tadi cukuplaa sesudu, pastu air semangkuk.... bubuh kat dalam kuali (biji asam jangan laaa masukkan sekali ye...) masak lagi sampai gelegak (pop laa ni)....