Search This Blog

Thursday, February 12, 2009

Lasagne Anyone?

Penah makan lasagne tak? Pronounce nya kena terbelit lidah sikit... la-sa-nia. Ada sorang acquintance dulu (dekat 6 tahun dah la..) nyebutnya la-sak-na. Marah karang orang kat eropah tu nanti salah sebut... hehe... anyway,  kawan i sorang ni merengek2 suruh bagi resepi lasagna ni... lasagna ni kena basah2 n cheesy2 sikit baru sedap... penah laa buat 10 tahun lepas, tapi keras jek.. kedekut cheese gamaknya... anyway, few things kena ada nak buat lasagna ni (i bagi daging la...kalau nak ubah leh laa bubuh ayam ke seafood ke..ikut selera..) memula masak inti dulu kena ada onion, garlic, tomato puree, nak pedas sikit bubuh laa cili boh (kita melayukan makanan mat salih), salt n peppa jgn lupa...jintan manis, daging cincang...onion hiris halus cubekan, garlic tadi hempuk kan or crushkan..tumis kan kat kuali masukkan tomato puree n cili boh, masukkan jintas setengah sudu kecik, salt n peppa and oregano setengah sudu beso..... sebatikan dalam kuali tu... at the same time prepare la lasagna sheet tu nak senang cari yang precook or 2-min cook kat hypermarket.. sambil2 tu buat laa bechamel sauce nya plak. haaaa...yang ni laaa bagi lemak masin melekat wet n cheesy tu....! apa yang perlu untuk sauce ni... senang jek.. (ye ke.. kena try dulu hati-hati tau.....) crush 2-3 garlic, masukkan dalam saucepan, pastu tuangkan setengah liter to 750ml susu segar or fresh milk... masukkan 5-6 batang bunga cengkih..panaskan atas api..jangan sampai didih, takat panas jek..ketepikan... pastu panaskan dalam 2 senduk mentega atas api sederhana dah cair kecikkan api lagi... masukkan 2 sudu besar tepung gandum kat dalam mentega cair tu...(masukkan sikit demi sedikit tau...kalau sekali hempuk masuk 2 sudu tu, mesti bergumpal, aim kita nak jadi serata....) dah naik wanginya, masukkan laa susu yang panas tadi tu.... bubuh salt n peppa lagi...(again)..gaul sampai sebati.... nak cantik, pakai laa hand whisk tu...alaaa pemukul tepung tuuuu...hihihi
nak masaknya plak, panaskan oven dulu.. cari rectangular-shape ovenproof dish susunlaa lasagne sheet, inti daging, bechamel sauce, lasagne sheet, inti daging, bechamel sauce...dan seterusnya sampai sumer ngam2 habis...on top mesti lasagne sheet pastu curah sauce terakhir.... nak lagi best...gratekan (parutkan) mozarella/cheddar cheese kat atas.... bakar kat oven sampai masak.....dah masak taburkan parmesan cheese.... best tu ! cuba tau...dah masak bagi tau i tau... mana tau dekat umah kita, leh singgah rasa....