Search This Blog

Tuesday, September 18, 2012

Mi Lidi (manis)



ni adalah feveret we all masa kekecik dulu2
mi lidi
sekali sekala mak mesti buat mi ni
berkuah manis
kalau buat mesti seperiuk besar
sebab anak2 ramai
makan berebut2
teringat.......epic!

anyway, i did make this months ago
saja menggatal nak buat
sebab teringin nak makan
apparently
my kids (esp dotter)
love this to bit
n bila buat banyak
bagi kat Opah my neighbour cum mak angkat (mak ke-3)
Opah n cucu pun suka mi ni
terus mintak resepi

actually senang banget nak buat
janji ada mi lidi ni
atau dia tulis mi panjang
cari je kat kedai runcit2
rupanya ala2 spaghetti tapi putih tak kuning
kalau masak sebungkus 500gr tu
santan tu kelapa 2 biji ye
masak santan dgn mi
api sederhana
pastu biar menggelegak n mi lembut
dah lembut baru masukkan gula melaka (kabong) 2 ketul
eh racik dulu gula tu jangan bubuh setongkol tongkol tu bilanya nanti nak mencair
buh sikit gula pasir dalam 5 sudu

masak lagi sampai gula cair
sedia dihidangkan
voila!