Search This Blog

Friday, November 4, 2011

Cekodok Ketam + Jagung



MInat cekodok..?? teringat zaman kekanak riang dulu, asal petang je mesti ada kudapan best2 my mom buat...paling cikai and popular tu la cekodok.. tak kira la pisang ke ikan bilis ke.. or even sarapan pagi dgn cekodok pon we all berebut... kalau cekodok ikan bilis tu my mum siap buat sos nya sendiri... nanti i post resepi sos tu..simple je... (tapi i sendiri jarang buat..hihiih)



anyway, this one fine day, adalaa crabstik kat umah...ada pulak jagung krim manis tin dah bukak dalam fridge tu..belen apam balik aritu.. so pikir2 apa lagi moh kubuat kan cekodok ketam n jagung la...



terus slice kecik2 ketam fillet tu...pastu mash kan sikit.. then, amik jagung tu pour kat dalam mangkuk berketam fillet..buh tepung agak2 3 cawan..sesudu kecik baking powder n setengah sudu kecik soda bikarbonat...telur sebiji, bawang potong dadu sebiji... gaul sebati dengan air 3/4 cawan....(agak2 laa jangan lebik sangat nanti susah nak bentuk kat kuali)..



dah siap, ketulkan2 dgn sudu goreng minyak penuh sampai a bit brownish... voila! ready to serve..oh, I serve dgn sos tomato je ye...no time nak buat sos... anak2 sudah mengerumuni cekodok ku....