Tajuk nye je dah menyelerakan.. wow! erk, korang pernah ke makan gulai jering ni...? or kalau my mom panggil jengkol! tapi wa cakap lu...really superb!!! even my 1++yr old toddler pun selambaaa je makan gulai jering ni...cam makan kentang u...!
kalau nak buat gulai, jering ni perlu yang tua..bukan jering muda ye..jering muda tu buat ulam leh laaa...... cemana nak cari yg tua...tgk kulit dalam tu mesti dark brown or dark perang.. tu yg tua.. rendam jering tu agak2 dalam 20 bijik.. sehari ke.. pastu halvekan jering tu, rebus....agak2 dah empuk, tumbuk jering tu (lepas sejuk la..jangan le tumbuk panas2 lepas rebus tu...) tumbuk tu bukan le sampai hancur...hihi.. tumbuk bagi jering tu pecah sikit je...or lembut tang dalam so bila menggulai tu kuah nye senang nak menyerap masuk ke dalam jering (bagi lembut gitu...!) so for the gulai, amik setengah bijik kelapa parut, blend kan bagi santan tu pekat and perah sekali je... buh kat kat periuk berisi jering ditumbuk tu.. pastu amik ikan bilis agak2 setengah genggam dgn cili api 15 biji.. tumbuk sekali...masukkan dalam jering tu gak... masak atas api sederhana buh kunyit serbuk dalam sesudu teh bagi warna kuning cantik gitu... pastu garamkan dan perisa tambahan PAK AJI (kalau suka la..)...buh daun kunyit sehelai... masak agak2 20 minit sambil kacau2 gulai tu so taht tak bertahi minyak kat atas...
makan dgn nasi panas pastu ikan kering rangup... peghhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh..mmg marveles!!!
selamat mencuba u all...!