memula sekali, i took 200gm (lebih kurang la..) gula merah... masak dengan api perlahan dicampur secawan air, or secawan setengah pun takper... masak samapi gula cair dalam air tu.. biarkan sejuk.. pastu amik secawan setengah tepung gandum, campur dengan 3/4 cawan tepung ubi... ayakkan bersama2.. bila air gula merah tu dah sejuk tadi... masukkan air gula tu ke dalam adunan tepung tu... bubuh secubit garam... masukkan 3 sudu besar gula pasir dan sedikit air kapur... kacau sehingga sebati...tak mau ketul2 tau..nanti kuih tu tak cantik... cemana nak bagi tak berketul ek? hmm.. tak susah.. tapiskan je bancuhan tu tadi....pastu lenyek2 laa bagi sebati...
masukkan dalam loyang saiz sederhana.. pastu kukuskan sampai masak..agak2 15-25 minit.... be sure air kukusan tadi tu tak kering tau.... nanti bau hangus plak..!
dah masak tu... biar sejuk baru potong... gaulkan dengan kelapa parut yang telah dibubuh secubit garam yek.. baru laa naik lemak nya....
wah..wah... cam tak caya dgn my ownself bila lepas maghrib, kuih tu yang ditutuh dek my other half....without complaining plak tu!! hehehehhe