sediakan bahan-bahannya dulu.. of course pulut laa... ikut suka nak berapa banyak.. ragi (kalau tak tau ragi, pi kedai runcit tanya kat tokey kedai rupa ragi tu cemana.. jangan pandai2 beli pastu terbeli herba badan orang dalam pantang plak! rupa seakan2 tu...) gula sikit.. first sekali pandai tak masak pulut..? ada orang tak pandai menanak pulut ni.. ter lembik la, terkurang air la, or even sometimes, tak masak! sebelum tanak pulut, make sure rendam pulut tu dulu dalam mangkuk... rendam agak 2-3 jam dulu... basuh bersih.. pastu toskan... masukkan dalam periuk, bubuh air (ukuran air tu agak lepas2 je level pulut tu dalam half cm cukup laa) bubuh garam sikit, bagi lemak rasa...bukan masin ye! tanak cam tanak nasik tu... tapi sekali sekala kacau2 laa pulut tu selagi air belum kering so that tak laa melekat kat pungkok periuk tu nanti.... bila dah kering, perlahankan api dapur, tutup periuk tu... biar pulut tu masak... agak2 laa dalam 10-15 minit, sesekali jengah gak supaya tak berkerak! dah masak pulut tu...angkatkan bubuh dalam dulang... supaya cepat sejuk... dah agak2 sejuk tu, ragi tadi, hancurkan, dan taburkan atas seluruh pulut tu......balik2 kan pulut bubuh ragi lagi on the other side... tabur kan gula gak.. takyah banyak2.. karang kencing manis plak! dah siap seluruh tu, masukkan dalam bekas yang boleh ditutup rapat... make sure tak dibuka bekas tu until the third day! kalau sekejap2 buka nk tgk.. sah2 laaa tapi tak jadik, pulut masam yang tinggal! dah hari ke tiga, boleh laa bersantap.. nak sedap masukkan dalam fridge dulu... kawww!!