First sekali, beliikan keli yang fresh... bersihkan dengan asam garam....
goreng deep fry ikan keli dgn sedikit garam dan kunyit (up to u nak kunyit hidup ke kunyit serbuk)
goreng sampai garing tapi bukan hangus ye... careful, ikan keli ni 'hazardous' as what i always told my other half cos masa menggoreng tadi it will pop.. careful wif your hands, the best way masa goreng tutupkan kuali tu dengan tudung periuk ke anything yang can cover the whole process. Sambil menggoreng boleh la sediakan bahan2 untuk sambal pulak. Amik onion saiz sederhana, tumbukkan kat batu lesung. Kalau ada cili basah tumbukkan sekali sampai lumat. Kalau 2 ekor ikan keli tu cukupla setakat 3-4 bili cili basah. Nak terasa pedasnya, bubuh 3-4 biji cili api. Tumbuk dengan sedikit garam supaya kurang berair untuk melumatkan tadi. By this time, sure ikan dah siap di goreng. Angka dan toskan. Tinggalkan sedikit minyak dalam kuali untuk menumis bahan yang sudah lumat ditumbuk tadi. Tumis sampai garing, tapi bukan hangus. Dah naik bau tadi, masukkan ikan keli. Sebatikan dengan sambal. Angkat dan hidangkan. Nyam..nyam.....