Search This Blog

Tuesday, July 10, 2012

Asam Pedas Ikan Mayong (Kepala Mayong)


Asam pedas has always been my favourite...:) kalau dulu2 masa dok kat asrama, balik umah mesti mak masakkan ikan (apa2 jenis pun ok) asam pedas...
kalau musim durian, mak suka buat nasi durian (nasi panas2, santan, gula dengan ulas2 durian..) tapi all my siblings n parents suka, kecuali ana...
hence, kalau mak buat nasi durin, mesti ada asam pedas for me.. heheh (ngengada kan..) tu dulu laa... 
skang ni kalau nak makan apa2, pi masak sendiri... adui!

anyway, last weekend pi cokit trip dgn other half..
nampak le sorang seller ni jual kepala ikan mayong..
kalau tgk kepala yg besar tu terus merembes air liur sebab terbayang best kalau buat asam pedas
hahahha
dulu inchik other half tak suka ikan mengarut2 ni...(dia takut kot)
now, he adapted to my way of cooking.. and love it!

so, in the end beli laa sebelah kefala ikan tu...(omputih tak suka kefala, banyak toksik, so otak tak bagus jadiknya..erk, sedap punya pasal, bodoh kejap pon ok kot...tipikal kan!)

sampai umah, dah janji dgn anak2 nak tgk Dinasour Live kat Pusat Sains
tapi inchik other half kata, balik karang masakla kepala ikan mayong tu..
siap2 dah siang (aunty kat pasar tadi dah siang)
basuh dgn garam bersih2
pastu rendam dengan asam jawa... tutup n biarkan je la kat atas dapur tu balik karang baru buat bahannya

sampai umah ard 3++ terus ke dapur siap apa yg patut
amik bawang besar 2 butir
bawan gputih 5 ulas
halia 2 inci
kunyit hidup 2inci
blend bahan2 kat atas tu dgn cili boh dalam 5-6 sudu besar (ikut tahap suka pedas)
buh ikan bilis sikit (bagi pekat) 
tambah blackpeppercorn dalam sesudu (bagi naik bau)
dah blend halus, tumis dalam minyak panas setengah cawan
tumis bagi naik bau n garing
baru masukkan kefala ikan mayong yg direndam tadi
buh air asam rendaman ikan sampai paras2 ikan tu je...kalau banyak air karang cair pulak
dah hamnpir nak masak (menggelegak tu) masukkan daum kesum

taraa..... sila la menjamu selera seperti inchik other half saya ye yang tak sabar tgk ikan tu naik bau dah tanya nasik dah masak ke velum... haishhhh